Verhalen

Leerling Rahman vertelt

'Ik sta straks met een diploma in mijn hand'

Omdat hij noodgedwongen een tijdje afwezig was op school, slaagde Rahman Malik (20) net niet voor zijn havo-examen. Op het Joke Smit College gaat het nu wel lukken.

Goed je best doen op school en hoge cijfers halen was belangrijk voor de ouders van Rahman Malik. Als hij een beetje oplet en oefent voor zijn toetsen, gaat leren hem normaal gesproken aardig af. Alleen wás zijn situatie de laatste jaren niet normaal: zijn vaders toch al slechte gezondheid ging steeds verder achteruit. Een paar maanden voor Rahman examen zou doen, overleed zijn vader na een opname in het ziekenhuis. “We waren er niet op voorbereid, dus dat was een grote schok.” Van de ene op de andere dag was Rahman, die drie jongere zusjes heeft, de enige man in huis. Een zware verantwoordelijkheid, nog los van het verdriet om zijn vader. “Een tijd was ik erg in mezelf gekeerd. Uiteindelijk heb ik de examens niet eens zo slecht gedaan. Toch was het vervelend, ook omdat ik al eerder was eerder blijven zitten.”

Overzichtelijke lessen
Rahman besloot de drie vakken waarvoor hij gezakt was, geschiedenis, economie en Management & Organisatie over te doen op het Joke Smit College. “De lesstof was nogal weggezakt, dus ik was blij dat ze die van havo 4 ook meenemen.” Hij is enthousiast over de manier van lesgeven op school. “Tekstvakken vond ik altijd lastig. Nu vind ik geschiedenis ineens het leukste vak. De docent, meneer Blauw, legt het goed uit en gebruikt overzichtelijke presentaties. Ieder lesblok handelen we een onderwerp helemaal af, dat is prettig. Ik merk ook dat ik me beter kan concentreren.” Ook over hoe ze op school communiceren, is hij tevreden. “Je weet hier steeds waar je aan toe bent.”
Rahman heeft zo’n negen uur per week les op school. Daarnaast werkt hij in de keuken van een restaurant en bij een autoverhuurbedrijf. Na zijn examens wil hij de ICT-opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam doen. “In ICT is genoeg werk. Dan kan ik later een mooi huis kopen op IJburg, en ook voor mijn moeder en mijn zusjes zorgen.” Een beetje dan, want Rahman heeft minder traditionele opvattingen over hun toekomst dan zijn vader had. “In Pakistan blijven de vrouwen meestal thuis. Ik vind het juist goed dat mijn moeder na de dood van mijn vader voor het eerst is gaan werken. Daarom zeg ik tegen mijn zusjes dat het belangrijk is dat ze hun school afmaken, net als mijn vader tegen mij heeft gedaan.”

Vrienden
Als hij toekomstige studenten een tip zou mogen geven zou het zijn: maak vrienden. “Vrienden die je motiveren. Als ik alleen huiswerk moet maken, hou ik er sneller mee op. Nu ga ik met een vriend in de bieb studeren, dan ga je langer door.” Zijn moeder zegt weleens dat hij niet té volwassen hoeft te zijn. Dat hij ook aan zichzelf moet denken. Maar hij wordt nou eenmaal zelf gelukkig als hij andere mensen blij kan maken. “En eigenlijk ben ik juist trots op mijn verantwoordelijkheidsgevoel. Daardoor sta ik straks met een diploma in mijn hand. Mijn vader zou trots zijn op mij.”

Lees meer over het Joke Smit College

Lees meer verhalen van leerlingen en docenten