Nieuws

"Mijn moeder en oma móchten niet naar school" - Nora El Hamdi

Interview met Nora El Hamdi, oud-leerling én oud-collega van het Joke Smit College

Nora zat tot haar twaalfde in Nederland op school, maar omdat de familie van plan was terug te keren naar Marokko, deed ze, totaal ongemotiveerd, de laatste twee jaar vrijwel niets meer en kreeg ze een vmbo-basis advies!

In Marokko ging ze naar het voortgezet onderwijs, wel van een soort vwo-niveau. Maar het frustrerende daar was dat ze zich niet goed kon uitdrukken in het Arabisch en dat ze door medeleerlingen gepest werd omdat ze er niet echt ‘bijhoorde’. Een lastige tijd. Haar moeder keerde terug naar Nederland toen Nora achttien was. Nora wilde graag haar school in Marokko afmaken en bleef een jaar bij familie achter. Maar het ging niet, dus op haar negentiende kwam ook zij weer naar Nederland, zonder diploma.

‘Met wéér een taalachterstand! Want inmiddels was ik zeven jaar in Marokko geweest. Toen heb ik mij aangemeld bij het Joke Smit, waar ik de coachingklas deed voor Nederlands en tegelijk de examenklas vmbo-t. Eindelijk een diploma in 2006! En meteen door met Havo. De vaart zat er toen goed in en in 2008 haalde ik mijn diploma. Toen was ik dus 22 jaar. Het voelde echt als een overwinning om als zogenaamde vmbo-basis leerling in drie jaar een mavodiploma én een havodiploma gehaald te hebben.’

Studentdocent
‘Ik wist helemaal niet welke opleiding ik erna zou willen doen. Ik wilde iets met jonge mensen, dat was het enige. Eigenlijk heeft de uitnodiging om studentdocent te worden op het Joke Smit College me de laatste impuls gegeven om de lerarenopleiding Engels te doen. Ik kon dat werk als studentdocent alleen maar doen als ik ook een opleiding deed. Ik kon nog net meelopen met een open dag en toen heb ik last-minute de knoop doorgehakt.’

Taal
‘Ik heb heel hard moeten werken om mijn Nederlands op het niveau te krijgen om de hbo-opleiding te kunnen doorlopen, maar ik wilde perse slagen. Mijn moeder en oma hadden allebei graag naar school gewild, maar ze mochten niet. Ik wilde mijn ontwikkeling doorzetten, ook omdat zíj het niet hadden gemogen. Ze zijn nu heel trots op mij.

Door in beide landen in een situatie te zijn geweest waarbij ik de taal niet goed beheerste, kan ik me heel goed voorstellen hoe het voelt als je je niet goed kunt uitdrukken. Nu beheers ik vier talen, Nederlands, Engels, Frans en Marokkaans. Ik wil heel graag in Marokko aan kinderen Engelse les geven, omdat het de poorten naar de wereld opent.’


Nora bekijkt het dossier van haar schoolcarrière op het Joke Smit College

Nora is drie jaar bij het Joke Smit College studentdocent geweest en twee jaar docent Engels. In 2013 trouwde zij met een Marokkaanse man. In haar woonplaats Tanger voert ze momenteel gesprekken om Engelse les te geven op een plaatselijke school.

Nora El Hamdi behoorde bij de eerste groep studentdocenten in het Joke Smit College. In 2008 startte directeur Wilma de Vries het initiatief om goede gediplomeerde leerlingen de gelegenheid te geven naast hun opleiding ervaring op te doen in het onderwijs als lesassistent.