Nieuws

Max Euwe Matches in Joke Smit College

Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat Max Euwe wereldkampioen werd. Euwe was docent wiskunde aan het Gemeentelijk Lyceum voor Meisjes. Daarom biedt het Joke Smit College als huidige gebruiker van het pand gastvrijheid aan een vierdaagse schaakwedstrijd tussen jonge topschakers en aanstormende talenten.

talenten  toppers
Robby Kevlishvili (14 jaar)-  Erik van den Doel
Lucas van Foreest (14 jaar)-  Dimitri Reinderman
Anna-Maja Kazarian (15 jaar)-  Roeland Pruijssers
Casper Schoppen (13 jaar)-  Robin Swinkels

De schaakwedstrijden zijn open voor het publiek. In de kantine worden tijdens de wedstrijden analyses gegeven. Op 12 t/m 14 november vanaf 13.30 uur; op zondag 15 november vanaf 12 uur. De toegang is gratis, maar de school wil graag het publiek attent maken op de crowdfunding voor de bijzondere wandschildering, die dan ook voor het publiek te bezichtigen is. Sinds vorig jaar voert de school een succesvolle crowdfunding, maar er is nog veel geld nodig. Bezoekers kunnen een gift in de collectebus doen, maar ook via www.deoertijdvanzuid.nl een prehistorisch dier adopteren.

Wandschildering De Oertijd van Zuid
De grote wandschildering van Maria Hubrecht (1865-1950) siert al vanaf de opening van de school in 1926 de hal van het gebouw. Het onderwerp is de oertijd: van de periodes Cambrium tot en met Krijt zijn het landschap en de dieren afgebeeld volgens de ideeën die in 1926 in de wetenschap bekend waren. De doeken (totaal 65m²) zijn in de loop van de tijd erg beschadigd en moeten alle van een steundoek worden voorzien. Dit is een kostbare restauratie. Het eerste doek, het Devoon, werd in het voorjaar al gerestaureerd. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het Perm. Dan zijn er twee doeken gereed en worden er fondsen gezocht voor de aanpak van het derde doek. De crowdfunding speelt daarin een belangrijke rol.

Max Euwe docent wiskunde
Euwe had als schaker een amateurstatus. Naast het schaken werkte hij dus altijd gewoon als docent wiskunde aan het Gemeentelijk Lyceum voor Meisjes. Een oud-leerling herinnert zich nog zijn geduld om moeilijke dingen uit te leggen: 'Bij hem begrepen zelfs alpha's de wiskunde!'. Eén van de wedstrijden voor het wereldkampioenschap in 1935 werd in de gymnastiekzaal van het meisjeslyceum gespeeld. Voor de gelegenheid mochten ook jongens van andere middelbare scholen de wedstrijd komen bijwonen. Deze gymzaal is nu de kantine waar de analyses van de komende wedstrijden worden gedaan.


Euwe wordt door de meisjes gehuldigd, z.j. foto Max Euwe Centrum


Astrid vd Berg retoucheert het Perm, foto Joke Smit College