Nieuws

Joke Smit College te bezoeken tijdens Open Monumentendag

Zondag 13 september zijn de dino's in het Joke Smit College te zien. Tijdens Open Monumentendag openen wij namelijk de deuren om bezoekers een kans te geven om de wandschildering in ons historische schoolgebouw te bekijken. Het gebouw aan de Reijnier Vinkeleskade een van de mooist bewaarde voorbeelden van een schoolgebouw in de stijl van de Amsterdamse school. Een echte eyecatcher is de unieke wandschildering (65 m²) in de hal, geschilderd door Marie Hubrecht (1865-1950). Het doek is bedoeld als educatie voor de schoolgaande meisjes en verbeeldt de geologische tijdperken van het Cambrium tot het Krijt. Sinds 1984 is het Joke Smit College in het gebouw gevestigd.

Restauratie
Het gebouw van het Joke Smit College is recentelijk gerenoveerd. De doeken van de wandschildering zijn ook aan restauratie toe. Onze school hoopt de kostbare restauratie te kunnen financieren met de opbrengsten uit de crowdfunding ‘De Oertijd van Zuid’. De naam van de actie is ontleend aan het onderwerp van de schildering: het ontstaan van de aarde. Sinds eind vorig jaar kan men een dier of plant van het schilderij adopteren of op een andere wijze een donatie doen via de website www.deoertijdvanzuid.nl.

Er is al één doek klaar; het tweede doek is in behandeling. Het restauratie-atelier is in eigen huis en bezoekers kunnen zien in welke fase de restauratie is. Iemand van het restauratieteam van Astrid van den Berg zal aanwezig zijn om uitleg te geven.
Het Joke Smit College is zondag 13 september open van 10.00 tot 17.00 uur.