Nieuws

Joke Smit College start crowdfunding 'De Oertijd van Zuid'

Het Joke Smit College start een crowdfundingactie genaamd ‘De Oertijd van Zuid’ voor de restauratie van de historische wandschildering van Maria Hubrecht in het schoolgebouw. In het weekend van 1 en 2 november zal het startschot worden gegeven voor deze actie tijdens de gezamenlijke kunstmanifestatie met OntdekDeKunstVanZuid. De centrale expositie van OntdekDeKunstVanZuid vindt in dat weekend plaats in het Joke Smit College met een overzichtstentoonstelling van deelnemende kunstenaars en kunstinitiatieven.

Crowdfunding
Nu het gebouw van het Joke Smit College net is gerenoveerd, wordt het tijd om ook de gigantische wandschildering (65 m2) in de hal van het gebouw aan te pakken. De doeken hangen bijna 90 jaar op dezelfde plaats en hun conditie is slecht. De school hoopt de kostbare restauratie te kunnen financieren met de opbrengsten uit de crowdfunding ‘De Oertijd van Zuid’. De naam van de actie is ontleend aan het onderwerp van de schildering: het ontstaan van de aarde. Vanaf 1 november kan men een dier of plant van het schilderij adopteren of op een andere wijze een donatie doen via de website www.deoertijdvanzuid.nl.

Kunstmanifestatie
In het weekend van 1 en 2 november opent de school tussen 11 en 17 uur haar deuren tijdens een gezamenlijke manifestatie met OntdekDeKunstVanZuid. De centrale expositie van dit evenement zal in de school plaatsvinden. Het is verheugend dat het zojuist gerenoveerde gebouw van het Joke Smit College op deze manier in samenwerking met Amsterdamse kunstenaars aan het publiek getoond kan worden. Dit is ook de ideale gelegenheid om aandacht te vragen voor het unieke kunstwerk in de hal van de school.

Wandschildering in schoolgebouw
In 1926 werd aan de Reijnier Vinkeleskade in Amsterdam Zuid het Gemeentelijk Lyceum voor Meisjes geopend. Dit was het eerste openbare meisjeslyceum dat meisjes toegang gaf tot de universiteit. Het gebouw is tot op de dag van vandaag een van de mooist bewaarde voorbeelden van een schoolgebouw in de stijl van de Amsterdamse school. Een echte eyecatcher is de unieke wandschildering (65 m²) in de hal van dit historische pand, geschilderd door Marie Hubrecht (1865-1950). Het doek is bedoeld als educatie voor de schoolgaande meisjes en verbeeldt de geologische tijdperken van het Cambrium tot het Krijt. Sinds 1984 is het Joke Smit College in het gebouw gevestigd.