Nieuws

Hedy d’Ancona opent gerestaureerde wandschildering in Joke Smit College

Onder belangstelling van restauratoren, donateurs en vele andere betrokkenen heeft Hedy d’Ancona op 19 mei de gerestaureerde wandschildering van Maria Hubrecht (1865-1950) geopend. Mevrouw d’Ancona vertelde over het feminisme van de jaren zeventig, waarvan zij samen met Joke Smit aan de basis stond, en legde de link naar de eigenzinnigheid van de kunstenares Hubrecht die zonder noemenswaardige schilderscarrière dit bijzondere en monumentale werk gemaakt heeft. Zulke vrouwen blijven altijd nodig, aldus d’Ancona.

Tegelijk met deze feestelijkheid stelde de school tijdens afgelopen weekend ook haar lokalen en kantine beschikbaar voor de expositie Open Ateliers Zuid 2017 in het schoolgebouw.

Wandschildering De Oertijd van Zuid
De grote wandschildering siert al vanaf de opening van de school in 1926 de hal van het gebouw. Het is een wonder dat dit werk de witkwast van de jaren zestig heeft overleefd. Het onderwerp is de oertijd: van de periodes Cambrium tot en met Krijt zijn het landschap en de dieren afgebeeld.
Marie Hubrecht heeft de schilderingen bedoeld als educatieve ondersteuning voor de lessen en wilde zo jonge mensen het ontstaan van de wereld bijbrengen. Het gebouw herbergde destijds het in 1925 opgerichte Gemeentelijk Lyceum voor Meisjes.

Behoud cultureel erfgoed
Het gebouw van het Joke Smit College is een van de mooist bewaarde voorbeelden van de Amsterdamse School. In 2014 is het gebouw gerenoveerd. Dat nu ook de wandschildering in oude luister is hersteld geeft een grote impuls aan de uitstraling van dit gemeentelijk onderwijsmonument. De combinatie van de gerestaureerde schoolplaten met de Amsterdamse Schoolarchitectuur levert tezamen een uniek cultureel ensemble op.


Hedy d’Ancona voor het schilderij Jura/Krijt (te zien: een triceratops en een elasmosaurus die een inktvisje weghapt). Fotograaf Emilio Brizzi

De Oertijd van Zuid in de media